
Na de droogmaking is de Ringvaart de belangrijkste verbinding met het omringende land. 'Binnensdijks' zijn de wegen smal, onverhard en vaak onbegaanbaar. Bij slecht weer veranderen ze in modderpoelen. Pas vanaf 1925 gaat men wegen verharden en vanaf 1936 worden ze verbreed. Als de Stelling van Amsterdam vernieuwd wordt, krijgt de Haarlemmermeer een nieuwe militaire linie dwars door de polder: de Geniedijk en drie forten. Van groot belang is de bouw van een schutsluis bij Fort Aalsmeer in 1894.
(Historisch Museum Haarlemmermeer)
Parallel aan de Geniedijk liggen twee kanalen. Het Achterkanaal, aan de zuidzijde, dient als inundatiekanaal. Van hieruit kan het zuidelijk deel van de polder onder water gezet worden. Via het Voorkanaal, aan de noordkant, zijn de verschillende verdedigingswerken ook per schip bereikbaar.
De schutsluis bij Aalmeer vormt de verbinding tussen de Ringvaart en de Hoofvaart via het Achterkanaal. De sluis is een impuls voor de scheepvaart en de handel in de polder. Met name bietenschepen maken dankbaar gebruik van deze nieuwe verbinding. Dit sluizencomplex is belangrijke stap naar ontsluiting van de polder.
In 1864 maakt Burgemeester J.P. Amersfoordt een ontwerpplan voor spoorlijnen door de Haarlemmermeer. Het is met name bedoeld om de agrarische producten naar de stad te vervoeren. Hiermee hoopt hij de plattelandsgemeente uit haar isolement te halen.
Het plan krijgt echter niet de instemming van de rijksoverheid. Pas in 1907 worden er spoorlijnen aangelegd. Deze verbinden de polder met de belangrijkste omliggende steden en dorpen. In 1936 worden ze echter weer opgeheven, omdat ze verliesgevend zijn.
In 1920 wordt het militaire vliegveld Schiphol zal de Haarlemmermeer in een nieuwe fase belanden. Met het 'binnenlandse' openbare vervoer daarentegen is het op dat moment nog zeer slecht gesteld. Omstreeks 1925 merkt iemand op dat men sneller en makkelijker van Schiphol naar Praag kan reizen dan van Amsterdam naar Abbenes! Met de komst van de KLM en de nationale luchthaven Schiphol wordt de Haarlemmermeerpolder definitief op de wereldkaart gezet.